Logická úloha - Kouzelník a král

14.03.2013 15:19

Bylo jednou jedno království, kde žila krásná princezna. Byla tak nádherná, že se do ní zamiloval mladý kouzelník, který sloužil tamnímu králi. Princezna kouzelníka také velmi milovala, ale její královský otec této lásce nepřál. Chtěl pro svou dceru za ženicha nějakého urozeného a bohatého prince. Bohužel kouzelník nebyl bohatý, ani urozený. Král tedy nechal kouzelníka uvrhnout do žaláře a chtěl ho dát popravit. Aby si ale zachoval tvář, před svým lidem, vyhlásil, že poprava kouzelníka bude božím soudem. Na popravišti před lidem z celého království tedy řekl: "Zde v pytlíku jsou dvě kuličky: černá a bílá. Vylosuje-li si kouzelník bílou, bude žít a dokonce mu dám za ženu svou dceru. Ale vytáhne-li si z klobouku černou, zemře!" Vypadalo to jako férová šance, ale král, který nechtěl nic riskovat, vložil tajně do pytlíku obě kuličky černé. Kouzelník naštěstí nebyl hloupý a bylo mu jasné, že král nebude nic riskovat. Počítal tedy s tím, že budou obě kuličky černé. Jak to kouzelník udělal, že přežil a oženil se se svou milovanou?

ŘEŠENÍ: Kouzelník a král

Kouzelník sáhnul do pytlíku, nahmatal kuličku, sevřel ji do dlaně, aby ji nikdo neviděl a poté jí rychle vytáhl a spolknul. Nikdo tedy nevěděl, jakou kuličku si vytáhl. Jediný způsob jak to zjistit, bylo podívat se do pytlíku, jaká kulička tam zbyla. A jelikož byly obě kuličky černé, zbyla tam černá kulička. A protože král řekl, že tam má být bílá a černá, mysleli si všichni, že si musel kouzelník vytáhnout bílou kuličku – a tudíž bude žít a ožení se s princeznou. Král dal své slovo a proti tomu již nic dělat nemohl.

Diskusní téma: Logická úloha - Kouzelník a král

Odpověď

Datum: 06.02.2019 | Vložil: Dobromil tomků

Princezna mohla o plánu svého otce vědět a mohla říci kouzelníkovi o zraďe a kouzelník si mohl bílou kuličku nachystat a ukazat ji před
lidem.

:)

Datum: 04.01.2019 | Vložil: Blbecek

Nebylo by divné, kdyby ji spolkl? A navíc by to bylo divné, kdyby ji jen tak přede všemi spolkl?

Řešení

Datum: 24.11.2018 | Vložil: Fousek

Kouzelník vytáhl z pytlíku obě kuličky a ukázal je nad hlavou aby všichni viděli, že se ho král pokusil podvést. Lid krále svrhl a učinil králem kouzelníka.

Re: Řešení

Datum: 04.01.2019 | Vložil: Blbecek

To je dobré řešení :D

Super

Datum: 09.10.2017 | Vložil: Houšková Odeta

Já to znám ale tak,že král je šaman a kouzelník je indián,a místo kuliček tam jsou fazole.

Easy

Datum: 17.04.2017 | Vložil: Blajs Spackal

Jednu si vytáhne a tu spolkne a lidu ukáže druhou (černou) a řekne že ta spolknutá je ta, kterou si vybral!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

lehký

Datum: 03.04.2017 | Vložil: aflkhwrg

Připadá mi to hodně lehký, ale kdo by zvládl spolknout kuličku?
PS.: Samozřejmě záleží na velikosti kuličky.

kouzelnik

Datum: 03.03.2017 | Vložil: anonymka na compu

tyvole to je vyfykany uplne z toho placu smichy:D

nikdo

Datum: 14.11.2014 | Vložil: Nikdo

Když je to kouzelník, nemohl normálně kouzlem přečarovat černé kuličky na bílé???

Re: nikdo

Datum: 01.02.2017 | Vložil: nikdo2.0

mohl ale asi by bylo divné že něco dělá okolo pytlíku s kuličkami ne ?

1 | 2 >>

Přidat nový příspěvek