Hlavolam – Dokáže letadlo vzlétnout?

09.07.2014 23:46

Představte si, že máte ranvej dvakrát tak dlouhou, než je klasická ranvej nutná pro vzlétnutí letadla. Nejedná se ale o normální ranvej. Celá ranvej je tvořena běžícím pásem, který dokáže vyvinout jakoukoli rychlost. Dokonce i větší rychlost, než vyvine letadlo vůči zemi.

Jedno proudové letadlo se nyní postavilo na začátek dráhy, kola má na ranveji a snaží se vzlétnout. Obsluha pásu se tomu ale snaží zabránit a ve chvíli, kdy se rozběhnou motory letadla, zapne běžící pás proti směru rozjezdu letadla.

Otázka zní: dokáže letadlo vzlétnout, i když proti němu působí běžící pás?

Odpověď si dobře promyslete. Mnoho lidí na tento hlavolam odpovídá špatně.

ŘEŠENÍ: Hlavolam – Dokáže letadlo vzlétnout?

Letadlo samozřejmě může vzlétnout.

Je to dáno tím, že jej nepohání kola, ale vzduchové turbíny (nebo vrtule). Jakmile se zapne pás, začnou se letadlu sice více protáčet kola, na kterých stojí, ale turbíny jej poženou kupředu a nakonec vzlétne.

Pokud se vám tomu pořád nechce věřit, můžete se podívat na úryvek z pořadu Bořiči mýtů, kde tento pokus skutečně provedli. Na ranvej položili dlouhý pruh látky a zahákli jej za pořádné auto. Letadlo na ten pás postavili a najednou se od sebe rozjeli. Auto protahovalo pod letadlem látku jako běžící pás a letadlo stejně vesele vzlétlo. Na video se můžete podívat zde.

Diskusní téma: Hlavolam – Dokáže letadlo vzlétnout?

a

Datum: 18.10.2021 | Vložil: naser

tohle mě nebaví

vzlet letadla při běžícím pásu ve směru letu letadla

Datum: 07.11.2020 | Vložil: MILAN KOCHANÍK

Kdyby stálo letadlo s volnými koly, ale i se zabržděnými, na začátku pásu a ten pás by se rozběhl podobnou rychlostí, jako je rychlost letadla způsobená tahem vrtule, tak v tu chvíli se stane, že kolem křídel letadla začne proudit vzduch (dole přetlak, nahoře podtlak) a letadlo nadnese, pokud by ještě k tomu mělo již puštěnou vrtuli, tak se vznese dokonce dříve, než bez tohoto pásu, puštěného ve měru pohybu letadla. Ostatně, takto se vlastně roztahovaly a dostávaly do vzduchu tzv. kluzáky alias bezmotorová letadla, například se vzalo auto, lano a zapřahl se bezmotorový letoun za auto a auto se rozjelo, což je obdoba, jako když se rozjede pás i s letadlem. Tím začal kolem křídel bezmotorového letadla alias kluzáku proudit vzduch a letadlo se vzneslo do vzduchu. Podobně se vlastně pouští i papírový drak, buď se s ním musí člověk rozeběhnout, kolem něj proudí pak vzduch a vznese se do vzduchu, nebo již vítr fouká, pak tedy již kolme draka proudí a opět se dostane do vzduchu, eventuelně se s ním proti proudu vzduchu popoběhne a dostane se do vzduchu sníáze. Takže vždycky se dostane do vzduchu.

příklad

Datum: 29.08.2018 | Vložil: Martin Robenek

Pokud vezmu konkrétní příklad např. menší dopravní letadlo "680A Citation Latitude". Motor letadla vyvine při vzletu relativně obrovskou sílu 50kN. Tato vodorovná síla je (kromě aerodynamického odporu) snížena o tření a valivý odpor pneumatik vůči zemi, součinitel valivého odporu je cca 0,02. Hmotnost letadla 10000kg. Odporová síla bude 10000/10*0,02=2000N=2kN. Ti, kteří tvrdí, že letadlo nevzlétne ať mi vysvětlí, jakým způsobem pás zachytí zbylých 48kN, které poženou letadlo vpřed?

Dokáže

Datum: 29.04.2018 | Vložil: Cker

Dokáže, protože pokud pás poběží v opačné rychlosti jízdy letadla tak kola nebude brzdit, ale naopak je popožene, takže letadlo vzletí rychleji než obvykle.

podle toho ...

Datum: 14.01.2018 | Vložil: Bubag

Jde o to, kdy přesně zapne ten pás, jestli už mají motory dostatečnej nábeh, aby rtychlost pasu překonaly, či ne. Jestli mají, letadlo překoná rychlost pasu a na ukor delsí rozjezdové dráhy vzletne. Nemá-li dostatečnou energii na překonání ryhlosti pásu, nevzlétne. A jelikož je v zadání napsáno, že pás zapne hned při startu motorů, myslím si, že motory nenaberou takovou sílu k přejkonání rychlosti pás vyžene ledadlo na začátek ranveje, na pevnou půdu. Tam může vytůrovat motory do plna a najet na pohyblivý pás, jakmile už je vpohybu, neměl by ho pás omezit, jen roztočí rychleji kola ...

vole

Datum: 04.10.2017 | Vložil: kokot

nemuze

není to tak jednoduché

Datum: 22.11.2016 | Vložil: Rozporovač

Je to poměrně zajímavá úloha a odpověď by mohla být i správná, ale .....
je potřeba si uvědomit několik faktů.

1/ letadlo stojí samo od sebe na zemi a ne visí ve vzduchu, takže pokud s ním pojede pás tak prostě pojede s ním
2/ letadlo má samo od sebe poměrně pomalý rozjezd, toto omezení pás nemá
3/ pás jako takový je podle zadání rychlejší než letadlo

Nebudu rozporovat fyzikální principy fungování letadla, ale je zjevné, že než letadlo dokáže dosáhnout vzletové rychlosti tak bude dávno shozeno z ranveje, je totiž na jejím začátku a při nahození strojů to bude pás kdo začne aplikovat svůj pohyb na letadlo. Jiná situace by byla, kdyby v zadání bylo, že stojí letadlo uprostřed, pak by naopak bylo jasné, že letadlo má šanci vzlétnout.

Pravdou, je že předpokládám klasické letadlo nikoli letadlo se stavitelnými vrtulemi nebo tryskami, tj. letadlo s kolmým startem, pak by záleželo na tom jak dopadne letadlo po vystřelení z pásu :)

Předávám pomyslného bobříka trpělivosti každému kdo to dokázal dočíst až sem :)

Re: není to tak jednoduché

Datum: 27.06.2017 | Vložil: oko727

Je to tak jednoduché ;) Letadlo má kola navolno a pokud zapne motor, už je hnáno vpřed. Rychlost pásu nemá na to vliv. Letadlo se rozjede vpřed stejně rychle jako bez pásu, jen se mu budou neskutečně rychle protáčet kola ;) je to stejné, jako bys v autě zařadil neutrál a nechal se táhnout lanem.

:-)

Datum: 13.03.2016 | Vložil: tygricek78

a co když by pás běžel na druhou stranu, tj. ve stejném směru jako se rozjíždí letadlo? Tím by se délka ranveje snižovala a kdyby jel pás dostatečně rychle, byla by pak moc krátká na vzlétnutí :-)

ne!

Datum: 12.03.2016 | Vložil: Lenka

Já si myslím že ne.

1 | 2 | 3 >>

Přidat nový příspěvek