Logická úloha – Cestování vlakem

01.05.2015 23:26

Pan Bochánek je už delší dobu v důchodu, a protože nemá co dělat, začal jezdit na výlety do sousedních vesnic. Každý den se vypraví na nádraží Šlapanov ve zcela náhodný čas a nasedne vždy do prvního vlaku, který přijede. Na tomto nádraží jezdí vlaky do obce Kamenná na jednu stranu a do obce Mírovka na druhou stranu. Oba vlaky jezdí v půlhodinových intervalech.

Pan Bochánek tak cestoval celý rok a o každém výletu si napsal poznámku do deníčku. Na konci roku se rozhodl spočítat, kolikrát kde byl. Jaké bylo ale jeho překvapení, když zjistil, že byl v obci Kamenná bezmála dvakrát více než v obci Mírovka. Chodil přece na nádraží ve zcela náhodné časy a oba vlaky jezdí co 30 minut. Jak je tedy možné, že nebyl v obou obcích alespoň přibližně stejně? Jak to, že byl v Kamenné dvakrát více? Dokážete mu s odpovědí pomoci?

ŘEŠENÍ: Logická úloha – Cestování vlakem

Vlaky sice jezdí v půlhodinových intervalech, ale vlak do Kamenné jezdí vždy deset minut před vlakem do Mírovky. To znamená, že okno čekání na vlak do Kamenné je 20 minut a okno čekání na vlak do Mírovky je pouze 10 minut.

Pan Bochánek měl tedy šanci 2:3, že pojede do Kamenné a pouze 1:3, že pojede do Mírovky. Proto byl náš důchodce v Kamenné 2x více.

Diskusní téma: Logická úloha – Cestování vlakem

...

Datum: 02.10.2017 | Vložil: A

Jak to má někdo vědět

Re: ...

Datum: 23.07.2018 | Vložil: Daniel

Tohle musíš vědět

Dost dobry

Datum: 27.05.2017 | Vložil: Hans43

Dobry

Nice

Datum: 28.05.2016 | Vložil: Oldmen

ha dal jsem to

<< 1 | 2

Přidat nový příspěvek