Logická úloha – Žárovky

15.03.2013 16:04

Představte si, že jste v místnosti, kde jsou tři vypínače. U každého vypínače vidíme, jestli je zapnutý nebo vypnutý (všechny jsou vypnuté). Z této místnosti vede klikatá chodba do jiné místnosti, kde jsou tři žárovky. Každá žárovka je ovládána jedním vypínačem z naší místnosti. Vašim úkolem je zjistit, jaká žárovka je ovládána jakým vypínačem, přičemž chodbou můžete projít jen jednou.  

Není možné sledovat dráty, vidět do místnosti s žárovkami ani nic slyšet. Pouze díky správnému zapínání a vypínaní vypínačů můžete přijít na to, která žárovka je kterým vypínačem ovládána. Jak to uděláte?

ŘEŠENÍ: Žárovky

Očíslujeme si vypínače od jedničky do trojky. Vypínač číslo jedna zapneme a počkáme. Poté jedničku vypneme, zapneme dvojku a jdeme do druhé místnosti. Žárovka, která svítí je dvojka, dvě žárovky nesvítí, ale jedna bude ještě teplá – to bude jednička. Ta co nesvítí a je studená, je trojka.

Diskusní téma: Logická úloha – Žárovky

:-)

Datum: 14.04.2018 | Vložil: Nikdo

Tu hadanku uz znam,takze jsem nemela co lustit!

Žárovky

Datum: 02.08.2016 | Vložil: Veronika

Tohle všechno by fungovalo pokud by se ovšem nejednalo o úsporné žárovky

Re: Žárovky

Datum: 05.07.2018 | Vložil: Rybářová Radka

Ale jo fungovalo. Jen by se nesmělo sahat na žárovku, ale na její tělo. To se také zahřívá.

odpověď

Datum: 01.05.2014 | Vložil: Marek

rozsvítim 1. vypínač a po hodině ho vypnu poté zapnu druhý a jdu do místnosti ... 1 světlo s vítí -> sepnutý vypínač a šáhnu na světla -> horké světlo 1.vypínač který byl hodinu zaplý

Přidat nový příspěvek